Achtergrond Letland


Letland kent een lange en zware geschiedenis die wordt gekenmerkt door vele jaren onderdrukking. Het is dan ook niet vreemd dat veel elementen uit de cultuur van Letland afkomstig zijn van landen als Duitsland of Rusland. Maar naast deze buitenlandse invloed heeft het Letse volk zich altijd onderscheidden. Nu nog kom je in het land veel volksgebruiken tegen die stammen uit lang vergeten tijden. Tot de eigen cultuurtraditie horen bijvoorbeeld de grote verzamelingen volksverhalen en de authentieke dansen en muziek. Veel Letten leven namelijk nog in relatief kleine gemeenschappen verspreid over het land. De verbintenis met de natuur is er dan ook groot. Dit heeft een grote aantrekkingskracht op toeristen, die op zoek zijn naar oorspronkelijke natuur. Letland kent duizenden soorten planten en dieren. Het vele groen heeft Letland internationaal befaamd gemaakt.

Cultuur Letland

De cultuur van Letland wordt sterk bepaald door haar eeuwenoude volkscultuur. Het land mocht dan wel vaak bezet zijn, maar juist daarom is de cultuur van de lagere klassen ook nu nog zo goed zichtbaar in de maatschappij.

Economie van Letland

Toen Letland in 1991 onafhankelijk werd moest het nog leren op eigen benen te staan. De afgelopen jaren heeft het land zich strijdlustig getoond, en zich bewezen als een van de snelst groeiende economieën van Europa. Lees meer over de economie van Letland.

Het eten in Letland

De Letse keuken staat vooral in het teken van traditie. Streekgerechten zijn nog altijd populair. Ingrediënten die je veel zult tegenkomen zijn (varkens)vlees en deegwaren. Hierdoor doet het typische eten in Letland soms denken aan de Duitse keuken.

Evenementen in Letland

Feestdagen in Letland worden meestal op een kleinschaligere manier gevierd dan dat de veel buitenstaanders gewend zijn. Toch zijn de evenementen in Letland zeker een bezoekje waard.

Flora & Fauna Letland

De uitgestrekte natuur in Letand telt zo’n 27000 soorten planten en dieren. Niet voor niets bezoeken veel toeristen het land dan ook voor haar natuurschoon. In de diepe bossen en ruime velden is het prachtig wandelen. Bekijk waar de flora & fauna van Letland uit bestaat.

Geschiedenis van Letland

Letland kent een onstuimige geschiedenis die wordt getekend door lange perioden van onderdrukking. Door haar gunstige ligging is Letland altijd een interessant grondgebied geweest voor vreemde overheersers.

Inwoners van Letland

Doordat de tweedeling van stedelijkheid en natuur zo groot is in het land, zijn ook de inwoners van Letland vaak erg verschillend. In de steden leven bijvoorbeeld veel jonge ondernemers. Een groot deel van de Letse bevolking is daarnaast van Russische afkomst en ook dit zie je vooral terug in de steden.

Klimaat Letland

Het klimaat in Letland is vrij nat met lange winters en korte zomers. Voor een vakantie naar Letland kun je beter in de zomer gaan.

Staatsvorm van Letland

Het vrij jonge Letland is sinds 1993 een parlementaire democratie. Na een onstuimig begin is de huidige regering redelijk stabiel. Tegenwoordig regeert de president regeert samen met het parlement over de 109 gemeenten in Letland. Lees hier meer over de staat van Letland.