Eten Letland


Specialiteiten van Letland

In de Letse keuken worden vooral producten van de lokale landbouw gebruikt. Aardappelen, kool, eieren en veel varkensvlees kom je bijvoorbeeld vaak tegen in traditionele gerechten. Vaak komen gerechten tot stand rond vlees en zuivelproducten. Hierdoor ontstaat een herkenbare keuken die veel weg heeft van die van omliggende landen. Letland ligt daarnaast aan de Baltische zee waardoor er al jaren veel visserij plaatsvindt. Dit komt natuurlijk terug in de gerechten van Letland. De meest bereide vissoorten zijn gerookte of gebakken haring, zalm en forel. Ook nagerechten bevatten vaak veel zuivel en worden op smaak gebracht met plaatselijke producten als bessen en honing.
Het eten in Letland is niet wereldberoemd en dat zal het ook niet snel worden. Maar hierdoor behouden de gerechten wel een eenvoud en authenticiteit die je in West Europa niet snel zult tegenkomen.

Typische gerechten van Letland

  • Borsjt – bietensoep geserveerd met room
  • Kimenu Siers – traditionele komijnekaas
  • Aukstais galds – letse versie van het Zweedse Smorgasbord
  • Piragi – Gebakken deegkussentjes
  • Speka piradzini – spek in deeg
  • Skabputra – koude soep van zure room
  • Dabessmanna – bessencake

Typisch drinken van Letland

  • Kefir – geschuimde melk
  • Rigas Melnais Balzems – donkere bittere kruidenlikeur
  • Wodka – plaatselijk gestookt
  • Bier – lokale soorten zijn Uzavas en Tervetes