Natuur

De natuur van Letland is een van de grootste wapenfeiten van het land. Hoewel het grootstedelijke Riga sinds 20 jaar erg in trek is, worden ook vakanties naar het binnenland steeds populairder. Dergelijke reizen richten zich op een verblijf in de authentieke natuur. Letland is hierin een uitstekende keus omdat de grote natuurgebieden vaak eeuwen onveranderd zijn gebleven. Daarnaast bestaat Letland voor bijna 45 % uit bos, wat weer zorgt voor een grote verscheidenheid aan wild. Maar ook rivieren, meren, uitgestrekte grasvlaktes en zelfs stranden vind je in dit veelzijdige land. Wandelaars, rustzoekers maar ook avonturiers zullen zich niet snel vervelen in de natuur van Letland.
Flora & Fauna

Dat zo’n groot deel van Letland nog altijd uit groen bestaat is mede te danken aan de lange traditie van natuurbescherming. Sinds de 17e eeuw bestaan er wetten ter behoud van bijvoorbeeld bossen en duinland. Met het huidige aantal van 211 natuurgebieden is deze eeuwenlange inzet niet zonder resultaat gebleven. In deze uitgestrekte gebieden vind je talloze soorten paddenstoelen, varens, taxussen, orchideeën en bomen. Vooral de linde, eik, beuk en spar zijn veelvoorkomende soorten. Door heel het land vind je daarnaast verschillende bessenstruiken die al eeuwenlang dankbaar worden gebruikt door de bevolking.

Verschillende plant en diersoorten die elders zijn verdreven door bijvoorbeeld stedenbouw, zijn in Letland nog te vinden. Vooral wat betreft vogels biedt Letland een grote verscheidenheid. Zeldzame reigers en ooievaars vind je nergens zo veel als in Letland. In het binnenland leven verschillende roofvogels. Maar ook voor zoogdieren en wild blijkt Letland erg aantrekkelijk. Bevers bouwen hun dammen en een grote populatie herten zwerft nog altijd door de bossen. Voor sommige dieren moet je echter oppassen. Zo kunnen de wilde zwijnen nog wel eens onverwachte sprongen maken. Ook leven er in Letland veel wolven. Deze prachtige dieren zijn altijd een grote inspiratiebron geweest voor enge volksverhalen.