Restaurants in Letland

Over het algemeen zijn de meeste restaurants in Letland onderdeel van een hotel. Zowel de grote ketens als kleine bed & breakfasts bieden vaak een apart restaurant dat niet alleen voor hotelbezoekers is geopend. Alleen in de omgeving van steden vind je op zichzelf staande restaurants. Daarnaast zijn restaurants met buitenlandse keuken niet overal vanzelfsprekend. Kleine stadjes als Sigulda bieden vooral de traditionele keuken met af en toe een uitstapje naar algemene westerse gerechten. In kustplaatsen als Liepaja is er al snel meer keus in restaurants. Maar ook op culinair gebied spant Riga de kroon. In deze stad vind je alles wat in de rest van het land nog ontbreekt. Hier moet je zijn voor de internationale gerechten en culinaire hoogstandjes.

In de Letse keuken worden vooral producten van de lokale landbouw gebruikt. Aardappelen, kool, eieren en veel varkensvlees kom je bijvoorbeeld vaak tegen in traditionele gerechten. Hierdoor ontstaat een herkenbare keuken die veel weg heeft van die van omliggende landen. Letland ligt daarnaast aan de Baltische zee waardoor er al jaren veel visserij plaatsvindt. Dit komt natuurlijk terug in de gerechten van Letland. De meest bereide vissoorten zijn gerookte of gebakken haring, zalm en forel. Nagerechten bevatten vaak veel zuivel en worden op smaak gebracht met plaatselijke producten als bessen en honing.
Het eten in Letland is niet wereldberoemd en dat zal het ook niet snel worden. Maar hierdoor behouden de gerechten wel een eenvoud en authenticiteit die je in West Europa niet snel zult tegenkomen.




Traditioneel eten & drinken

  • Borsjt – bietensoep geserveerd met room
  • Kimenu Siers – traditionele komijnenkaas
  • Aukstais galds – Letse versie van het Zweedse Smorgasbord
  • Piragi – Gebakken deegkussentjes
  • Speka piradzini – spek in deeg
  • Skabputra – koude soep van zure room
  • Dabessmanna – bessencake
  • Kefir – geschuimde melk
  • Rigas Melnais Balzems – donkere bittere kruidenlikeur
  • Wodka – plaatselijk gestookt
  • Bier – lokale soorten zijn Uzavas en Tervetes

Restaurants in Riga

  • Restaurant Vincents – Dit toprestaurant ligt aan de rand van het centrum en biedt uitzicht over het centrale stadspark. De menukaart wil nog wel eens veranderen, maar telkens is er keus uit een selectie van exclusieve gerechten.
  • Kiploku Krogs restaurant – Een eigenzinnig restaurant dat zich specialiseert in knoflookgerechten. In deze traditionele inrichting kun je genieten van het veelzijdige menu waarvan zelfs de toetjes met knoflook zijn bereid.
  • Hospitalis restaurant – Wederom een unieke beleving, maar nu op een theatrale manier. Het restaurant is ingericht naar een ziekenhuisthema: een steriele omgeving inclusief operatielamp en zusters in de bediening. Gelukkig is het eten niet van ziekenhuis kwaliteit. Voor schappelijke prijzen worden originele gerechten geserveerd.
  • Restaurant Monterosso – Een van de beste Italiaanse restaurants in Letland. Het menu is soms aan de prijzige kant, maar de gerechten zijn dan ook uitstekend klaargemaakt.
  • Restaurant Shalom – Een Joods café/restaurant wat zowel onder de lokale bevolking, als onder toeristen geliefd is. Deze kleine gelegenheid serveert authentieke recepten uit zowel de Joodse als Letse traditie.