Klimaat in Letland

Letland wordt gekenmerkt door een gematigd zeeklimaat, dat houdt in dat de zomers mild zijn en de winters relatief koel. De ligging van Letland aan de Oostzee heeft grote invloed op het weer in Letland. Zo is te merken dat het weer aan de kust van Letland in de winter aan de kust milder is dan in de binnenlanden van Letland. De winterperiode duurt in vergelijking met Nederland lang, van oktober tot en met april. Het weer in deze periode van het jaar kan variëren van temperaturen net boven nul, tot diep onder nul wanneer er een oostenwind waait. Het voorjaar duurt slechts 2 maanden, van half april tot en met half juni. In deze periode van het jaar moet je rekening houden met zeer wisselvallig weer. Van juli tot en met augustus is het heerlijk in Letland, met zonnig weer en temperaturen die kunnen oplopen tot 25 graden. De maand september kan gezien worden als najaar, waarin het weer snel minder word en de temperaturen snel dalen.
Regenval en beste reisperiode

De neerslaghoeveelheden in Letland zijn zoals te verwachten vrij fors. Met name het weer in de maanden augustus en september wordt gekenmerkt door veel regen. Naast regen zul je in deze perioden ook vaak met mist te maken krijgen. Er zal in één jaar gemiddeld drie maanden sneeuw liggen in Letland.

De beste periode om op vakantie te gaan naar Letland hangt natuurlijk erg af van wat je wilt doen. De zomermaanden worden gekenmerkt door heerlijk weer met zeer aangename temperaturen. Het witte landschap in de winter laat weer een heel ander Letland zien. Wie veel buiten verwacht te zijn, kan het beste tussen mei en oktober gaan, wanneer het nog niet té koud is.