Bezienswaardigheden

Voor veel mensen zal Letland niet meteen tot de verbeelding spreken. Toch is het een prachtig land met veel schitterende bezienswaardigheden. Het brede aanbod loopt uiteen van uitgestrekte meren in het laagland tot memorabele 19e eeuwse architectuur in hoofdstad Riga. Deze stad is de laatste jaren ontzettend populair geworden onder Europese toeristen die op zoek zijn naar iets nieuws! De stad is ontzettend belangrijk in de rijke, vaak sombere geschiedenis van Letland. Toch zijn er genoeg delen die wél herinneren aan mooie tijden. Delen van het oude centrum stammen bijvoorbeeld nog uit de middeleeuwen, terwijl andere delen van de stad juist bekend staan om hun uitbundige art nouveau architectuur. Dankzij de vele kerken en een oud paleis waan je je in een historische wereldstad.

Ook buiten Riga is genoeg te beleven. Zo zullen natuurliefhebbers zich niet snel vervelen in Letland. Het land telt drie grote nationale parken en talloze natuurgebieden, ieder met ontelbaar prachtige wandelroutes. Bovendien wordt Letland steeds vaker bezocht door wintersporters. Wil je meer zien dan alleen hoofdstad Riga? Bezoek dan eens de wat kleinere steden. ’s Zomers zijn vooral de kustplaatsen een aanrader, want Letland heeft ook een aantal mooie stranden!

Boek hier jouw tour in Riga

Tips:

Riga
 • Riga Dom – Deze kathedraal is de grootste van heel het Baltische gebied. Oorspronkelijk stamt de kerk uit 1211 waarmee het een van de oudste en meest unieke gebouwen van het land is.
 • Alberta Iela – Door haar unieke bebouwing misschien wel de meest bekende straat van Riga. De straat is een opeenvolging van de prachtigste Art Nouveau architectuur.
 • Pils laukums (kasteel plein) – Een must see in Riga. Het is omringd door 4 musea.
 • Vrijheidsmonument – Dit monument is neergezet in 1935 om de vrijheid te vieren. Toen Letland na WOII opnieuw werd bezet, inspireerde dit beeld de bevolking om te volharden in hun vrijheid.
 • Openluchtmuseum – Aan de oostkant van de stad, buiten de meeste bebouwing ligt dit volkskundig museum waar je ontdekt hoe het vroegere Letland er uit heeft moeten zien. Duizenden voorwerpen en gebouwen tonen je de (vergeten) tradities van het land.
Sigulda
 • Burcht van Sigulda – Tussen de bossen net buiten de stad vind je de ruines van een fort uit de 13e eeuw.
 • Turaida kasteel – Via een stoeltjeslift met prachtig uitzicht kom je vanuit Sigulda bij dit imposante kasteel. Naast het eigenlijke kasteel staan ook andere gebouwen die bij de oorspronkelijke burcht hoorden.
 • Bobsleeën – Doordat Sigulda in de Gauja vallei ligt, is het ’s winters zeer geschikt voor diverse wintersporten. De kunstmatige bobsleebaan is toegankelijk voor het publiek.
 • Wandelen – Sigulda ligt aan de Gauja rivier. Het bijbehorende dal ligt aan de mond van een groot nationaal park. Wandelen in de omgeving van Sigulda levert altijd weer bijzondere plaatjes op.
Daugavpils
 • Regionale studies & kunst museum – De naam verklaart een groot deel van de collectie. Het museum is gehuisvest in een van de mooiere gebouwen in het verder vrij sombere Daugavpils.
 • Daugavpils vesting – De meest bijzondere bezienswaardigheid van de stad is dit grote fort dat in 1810 is gebouwd door de Russen. Een kijkje binnenin toont de grimmige sfeer van verlaten militaire gebouwen.
 • Aglona basiliek – Hoewel het de tweede stad van Letland is, wordt Daugavpils vaak getypeerd als een koele stad. Daarom kan een uitstapje naar bijvoorbeeld deze imposante basiliek op 40 km afstand een mooie afwisseling zijn.
Liepaja
 • Kerk van de heilige drie-eenheid – Van oudsher kent deze stad veel kerken waarvan dit de meest bijzondere is. Met een prachtig interieur is deze kerk zeker een bezoekje waard.
 • Bezettingsmuseum – De collectie bestaat voornamelijk uit foto’s die de verschrikkingen van de deportaties naar Siberie tonen. De krachtige beeldtaal is erg direct, maar een bezoek is zeker aan te raden.
 • Stranden – Omdat Liepaja direct aan het water van de Baltische zee ligt, kent de stad verschillende stranden met prachtig wit zand. Zowel in de zomer, wanneer een duik niet onaangenaam is, als in de winter wanneer de omgeving op zijn mooist is, is het strand een unieke plek.