Praktisch Letland


Hoewel het cultuurverschil in Riga op het eerste gezicht wel meevallen, zijn ook hier nog altijd Letse gebruiken die voor veel toeristen onbekend zijn. Vaak is het net even wat handiger als je voor je vertrek kennis neemt van wat praktische zaken over Letland. Hieronder lees je onder meer hoe er wordt omgegaan met taal, en hoe het gesteld is met de gezondheidszorg.

Taal

De Letse taal zegt veel over haar gebruikers. Omdat Letland maar een kleine bevolking heeft, is de officiële voortaal: het Lets een weinig gesproken taal. Ook wordt gezegd dat deze taal in de loop der tijd maar weinig is veranderd. Naast Lets wordt er, vooral in de steden, ook vrij veel Russisch gesproken.

Geld

In Letland wordt de Letse Lat als officieel betaalmiddel gebruikt. Hoewel er in steden vaak voldoende pinautomaten zijn, kan het in sommige gevallen handig zijn een creditcard op zak te hebben. Wisselen van dollars en euro’s kan op veel verschillende plekken, waaronder je vaak ook je hotel. Hierdoor is de markt levendig op dit gebied en is het verstandig van te voren koersen te vergelijken.

Financieel

De laatste jaren is de koopkracht in Letland wat gedaald, de prijzen zijn gestegen en dat zie je heel bijvoorbeeld in de Big mac index (toont de prijs van een Big Mac per land om de koopkracht te illustreren) waar Letland met €3,71 ineens naar plaats 6 is gestegen. Een fooi wordt in Letland niet als verplicht beschouwt, maar wordt natuurlijk wel gewaardeerd. Denk in een restaurant aan 5 – 10 % van de rekening.

Gezondheid

De gezondheidszorg in de steden is redelijk tot goed verzorgd. Ziekenhuizen zijn werken naar goede standaard en er zijn veel apotheken. Bedenk wel dat deze laatste alleen op recept medicijnen verstrekken. Het wordt afgeraden kraanwater te drinken en vaccinaties zijn niet verplicht.

Douane

Met identiteitskaart of paspoort kom je eenvoudig Letland binnen. Dit document moet wel langer dan 3 maanden na vertrek geldig zijn. Een visum is dus niet nodig voor een verblijf in Letland.

Overnachtingen

Riga biedt een brede keus aan overnachtingsmogelijkheden. Kleine hotelletjes in pittoreske stijl vind je niet ver van de grootse luxe hotels in de stad. Wanneer je Letland bezoekt voor de natuur ben je vaak op de kleinere steden aangewezen. Hier vind je uitsluitend simpele, maar degelijke accommodaties. Voor de echte avonturiers is het een aanrader om de tent mee te nemen en een van de campingvelden midden in de natuur te gebruiken.

Evenementen agenda

  • Latvian New Music Days / 6 – 18 maart / verschillende locaties
  • Bimini animatie festival / maart / Riga
  • Ballet festival / 16 – 29 april / Riga
  • Riga Opera Festival / 8 – 18 juni / Riga
  • Saulkrasti Jazz festival / 19 – 25 juli / Saulkrastos
  • Mark Rothko festival / 14 – 25 september / Daugavpils